Μπανάνα, Bananas,


Μπανάνα είναι ο καρπός από ένα ποώδες φυτό (δεν είναι πραγματικά ένα δέντρο) που σχετίζονται με την οικογένεια ορχιδέα.
Οι μπανάνες είναι ουσιαστικά μεγάλα φυσικά φυτά, όχι  δέντρα, υπάρχουν περισσότερα από χίλια διάφορα είδη μπανάνας. Οι διάφοροι τύποι περιγράφονται ως ευρείες διακυμάνσεις στο χρώμα, στο φλοιό, καθώς και το πάχος, τη γεύση, το μέγεθος του καρπού. 
Σε διάρκεια 9-14 μήνες μετά την καλλιέργεια, κάθε φυτό “ γεννάει”  ένα τσαμπί με μπανάνες που μπορεί να ξεπεράσει πολλές φορές τα 40 κιλά.
Μετά την συγκομιδή, το φυτό της μπανάνας σταματάει να αναπτύσσεται και την θέση του παίρνει κάποια από τις παραφυάδες που έχουν φυτρώσει δίπλα στην ρίζα της και έτσι ξεκινάει μια καινούργια καλλιέργεια.
Δηλαδή κάθε φυτό μπανάνας ζει έως ότου γεννήσει  ένα τσαμπί με φρούτα, όταν δε αυτό κοπεί κατά την συγκομιδή, σταματάει η ανάπτυξή του.
Την θέση του παίρνει μια παραφυάδα από αυτές που έχουν φυτρώσει δίπλα του η οποία απορροφά τους χυμούς του γέρικου πια φυτού και αναπτύσσεται σε γρήγορους ρυθμούς.
Παρά το γεγονός ότι οι μπανάνες  προέρχονται από τη Λατινική Αμερική, στη δική τους ιστορική διαδρομή θα την συναντήσουμε στην Μαλαισία στα δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Υπάρχει και η εκδοχή ότι προέρχονται από τη Μαλαισία από τα διάφορα είδη των μπανανών που ανακαλύφθηκαν εκεί.
Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την εκστρατεία στην Ινδία (327 π.Χ) αναφέρεται ότι  εντοπίστηκαν μπανάνες.
Σύμφωνα με την ισπανική ιστορικό παρελθόν, το 1516 ο Friar Tomas de Berlanga εισήγαγε τα πρώτα αποθέματα μπανάνας,  αυτά που καλλιεργούνται μέσα στα πλούσια εδάφη της Καραϊβικής.
Την μπανάνα  στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην νότια Κρήτη κατά την παράδοση, έφερε ένας καλόγερος από το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου το 1920 όταν επιστρέφοντας από την Αίγυπτο πήρε κρυφά ένα φυτό,  το μετέφερε στην ΄Αρβη όπου το φύτεψε στον κήπο του μοναστηριού ως καλλωπιστικό.
Γρήγορα το φυτό καλλιεργήθηκε στις γύρω κοντινές περιοχές, (Φαφλάγκος, Τέρτσα κ.α.) λόγω του κλίματος που ευνοούσε την καλλιέργεια του.
 
 
 
 
Σύνθεση και Βιταμίνες
Μία μέτρια μπανάνα (περίπου 126 γραμμάρια) θεωρείται μία μερίδα. Μια μερίδα από μπανάνα περιέχει 110 θερμίδες, 30 γραμμάρια υδατάνθρακες και 1 γραμμάριο πρωτεΐνης. Οι μπανάνες είναι φυσικά χωρίς λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
Παρέχουν μια ποικιλία από βιταμίνες και ανόργανα συστατικά:
Βιταμίνη B6 - .5 mg, Μαγγάνιο - 0,3 mg Βιταμίνη C - 9 mg, Κάλιο - 450 mg
Φυτικές ίνες - 3g, Πρωτεΐνη - 1 g
Μαγνήσιο - 34 mg,Φυλλικό οξύ - 25,0 mcg Ριβοφλαβίνη - 0,1 mg Νιασίνη - .8 mg Βιταμίνη Α - 81 IU,
• Σίδηρος - 0,3 mg
Η συνιστώμενη πρόσληψη καλίου για τους ενήλικες είναι 4700 χιλιοστόγραμμα ανά ημέρα.
Ωφέλη για το άνθρωπο
Οι μπανάνες μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η κατάθλιψη καθώς ενισχύει την  σεροτονίνη - την ευχάριστη διάθεση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο.
Δρα προστατευτικά από μυϊκές κράμπες κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και νυχτερινές κράμπες των ποδιών.
Αντισταθμίζει τις απώλειες ασβεστίου κατά την ούρηση και την οικοδόμηση γερών οστών.
Βελτιώνει τη διάθεσή σας αφού βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.
Βοηθούν στην προστασία κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ, στην απώλεια βάρους, προσφέρει ενίσχυση του νευρικού συστήματος,  βοηθά την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, λόγω των υψηλών  επίπεδων  της βιταμίνης Β-6 που περιέχουν.
Λόγω της περιεκτικότητας σε Σίδηρο  ενισχύουν το αίμα βοηθουν  στην πάθηση της αναιμίας.
Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, και είναι σε θέση να μειώσουν την αρτηριακή πίεση που βοηθά στην προστασία από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δρουν σαν προβιοτικό, διεγείροντας την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Παράγουν επίσης πεπτικά ένζυμα για να βοηθήσουν στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Η υψηλή παρουσία φυτικών  ινών μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κινητικότητας του εντέρου (Δισκοιλιότητα) .
Οι μπανάνες λειτουργούν καταπραϋντικά για το πεπτικό σύστημα και να βοηθήσει στην αποκατάσταση χαμένων ηλεκτρολυτών μετά από διάρροια.
Οι μπανάνες είναι ένα φυσικό αντιόξινο, παρέχοντας ανακούφιση από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καούρα. 
Οι μπανάνες είναι το μόνο ωμό φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κίνδυνο για ανακούφιση του έλκους του στομάχου βοηθάει στην επικάλυψη των βλεννογόνου του στομάχου από τα διαβρωτικά οξέα.
Η μπανάνα  βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του νεφρού, προστατεύει τα μάτια από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και χτίζει γερά οστά αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, παρέχοντας δε προστασία από χρόνιες ασθένειες.
Τρώγοντας μια μπανάνα μεταξύ των γευμάτων βοηθάμε στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην μείωση  της ναυτίας από την πρωινή αδιαθεσία.
Τρίψτε το τσίμπημα από κουνούπια ή άλλα έντομα με το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας για ανακούφιση από τον κνησμό και τον ερεθισμό.
Η μπανάνα μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος και να σας δροσίσει σε περίπτωση πυρετού ή σε μια  ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες.
Περιέχει ουσίες που βοηθούν στην ενίσχυση της διάθεσης,  βοηθά επίσης στην ανακούφιση σε εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (ΕΔΕ).
Οι μπανάνες περιέχουν υψηλά επίπεδα των βιταμινών Β, καθώς και το κάλιο και το μαγνήσιο για να επιταχύνει την ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της διακοπής του καπνίσματος.
Η φλούδας μπανάνας βοηθάει στην θεραπεία των κονδυλωμάτων.
Τρίψτε το εσωτερικό μιας φλούδας της μπανάνας για δερμάτινα παπούτσια ή τσάντα και γυαλίστε με ένα στεγνό πανί για γρήγορη λάμψη.


Διαβάστε περισσότερα: