Πασιφλόρα, Passiflora Ιncarnata, PassionFlower,


Eίναι ανθοφόρo φυτό με πάνω από 500 είδη σε όλη την υδρόγειο. Passiflora Ιncarnata  και Passiflora Εdulis είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη.
Το άνθος της Πασιφλόρας συμβολίζει το πάθος του Ιησού στη χριστιανική θεολογία. Οι πρώτοι Ισπανοί Χριστιανοί Ιεραπόστολοι που ανακάλυψαν το λουλούδι 15ο αιώνα στη Λατινική Αμερική έδωσαν αυτόν τον συμβολισμό. Είναι γνωστό και σαν λουλούδι ρολόι στην Μεσόγειο και  Άπω Ανατολή. Οι Ινδοί δίνουν επίσης θρησκευτικό συμβολισμό στο λουλούδι.
Ο καρπός της Πασιφλόρας  είναι σε σχήμα οβάλ με χρώμα κίτρινο - πορτοκαλί. Το εσωτερικό του μοιάζει με ζελατινώδη πολτό με βαθύ κόκκινο χρώμα.
Οι καρποί τρώγονται ωμόι  ή αναμειγνύονται με άλλα φρούτα.  
Μπορούν να χρησιμοποιηθόυν για μαρμελάδες ή ζελέ καθώς επίσης στην παρασκευή χυμών και ποτών.
Ιθαγενείς Αμερικάνοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν φύλλα και τις ρίζες του φυτού για ιατρική χρήση.  Χρησιμοποίησαν την Πασιφλόρα για να θεραπεύσουν  κοψίματα ή μελανιές.
Το τσάι της χρησιμοποιήθηκε ως φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία της αϋπνίας, την υστερία και  την επιληψία.
Τα φρούτα θεωρούνταν από αυτούς ως τονωτικό της καρδιάς και ότι βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα.
Στην Ευρώπη, έγινε δημοφιλής ως ηρεμιστικό, σπασμολυτικό, τονωτικό των νεύρων.
Έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του πόνου συμπεριλαμβανομένου του πονοκεφάλου, προβλήματα έμμηνου ρύσεως και γαστρεντερικά προβλήματα.
Η Πασιφλόρα έχει συμπεριληφθεί ως φαρμακευτικό φυτό από την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.
Η Γερμανική Επιτροπή την ενέκρινε την χρήση της  για την θεραπεία του νευρικού άγχους και της αϋπνίας.
Είναι κατάλληλη για τη θεραπεία της αϋπνίας σε παιδιά, τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
Στην Ευρώπη, κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη σκόνη πασσιφλόρα  συχνά καταναλώνεται με τσάι για καλό ύπνο.
Τα οφέλη για την  υγεία που προσφέρει  η Πασιφλόρα αναγνωρίζεται παραδοσιακά σε χώρες όπως η Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και την Ινδία, όπου έχει χρησιμοποιηθεί για τις αναλγητικές, αντισπασμωδικές, καταπραϋντικές και αντιασθματικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για ακανόνιστη έμμηνο ρύση, επιληψία, διαταραχές του νευρικού, υστερία, τις αιμορροΐδες και αϋπνία.

 
 
 
 
Περιέχει σεροτονίνη και μαλτόλη που βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, με ηρεμιστική και υπνωτική επίδραση χωρίς παρενέργειες στον οργανισμό.
Περιέχει ινδόλη και αλκαλοειδή όπως harman, Harmin, harmalin, harmol και harmalol που  έχουν την  ιδιότητα να μειώνουν τους νευρικούς σπασμούς και την αρτηριακή πίεση.
Περιέχει ένα φλαβονοειδές που ονομάζεται chrysin η οποία βοηθά στη μείωση του άγχους και παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Περιέχει Απιγενίνη που αποτελεσματική στη θεραπεία άγχους χωρίς να αλλοιωθεί η μνήμη ή κινητική λειτουργία των μυών.
Περιέχει φλαβονοειδή Luteolin Quercetin και Κaempferol  με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες κατά του καρκίνου.
Επίσης τα φλαβονοειδή   Vitexin και Isovitexin  προσφέρουν ηρεμία στα νεύρα σε  περιπτώσεις έκδηλης καταστάσεις ψυχώσεως, νευρικότητα, νευραλγία.
Η φλούδα από τα φρούτα περιέχει καροτενοειδές λυκοπένιο που θεωρούνται αντικαρκινικό φάρμακο και  ιδιαίτερα  κατά του καρκίνου του προστάτη.
Περιέχει Φυτοστερόλες - Στιγμαστερόλη και Σιτοστερόλης οι οποίες χρησιμοποιούνται ως πρόδρομος / ενδιάμεσο στην παρασκευή ημισυνθετικής Βιταμίμης D3 καθώς και  ανθρώπινων ορμόνων όπως η προγεστερόνη, ανδρογόνα, οιστρογόνα, και κορτικοειδή.
Είναι  πλούσια πηγή  βιταμίνης C, και πλούσια  σε φυτικές ίνες, διάφορα μέταλλα και λιπαρά οξέα. 

Ωφέλη για την υγεία
Αντιοξειδωτική δράση
Τα φύλλα και τα φρούτα περιέχουν διάφορα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων χλωρογενικό οξύ, isovitexin, quercetin, Vitexin και άλλα, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ηρεμιστικές ιδιότητες

Έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και υπνωτική δράση χωρίς παρενέργειες σε άλλες λειτουργίες του σώματος. Αυτή η ήπια ηρεμιστική δράση είναι επίσης χρήσιμη για τη θεραπεία σε άλλες διαταραχές του νευρικού συστήματος όπως η υστερία, το παραλήρημα, νευρικότητα και το άγχος.
Ως ένα ισχυρό αντισπασμωδικό, βοηθά στη θεραπεία διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον και η επιληψία και επιληπτικές κρίσεις. 
Πιστεύεται επίσης να εμποδίσει δραστικότητα του γλουταμικού, (gloutamate) το οποίο μπορεί να προκαλέσει στα νευρικά κύτταρα να παράγουν σπασμούς.
Μια έρευνα έδειξε ότι τα εκχυλίσματα από το φυτό συμβάλει στην μείωση HYPERLINK "http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18499602" του άγχους πριν από τη χειρουργική επέμβαση χωρίς να προκαλεί καταστολή.
Έχει βρεθεί αποτελεσματική στη θεραπεία  για  περιπτώσεις διαταραχή ελλειμματικής προσοχής υπερκινητικότητας (ADHD).

Βοήθεια στην καρδιά

Προσφέρει σοβαρή βοήθεια στην καρδιά - την επαναφέρει στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας -  αφού λειτουργεί ηρεμιστικά και ενάντια στην καρδιαγγειακή νεύρωση που είναι η κατάσταση που προκύπτει από το στρες και το άγχος με αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μεγάλη ρυθμικές μεταβολές στην καρδιά, εφίδρωση και αίσθημα παλμών.
Επίσης για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης περιλαμβάνει ένα  αμινοξύ - GABA που ρυθμίζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες, ψυχότροπα φαρμάκα
, αλκοόλ
Βοηθάει τα άτομα που είναι εθισμένα σε ναρκωτικές ουσίες και στο αλκοόλ.
Τα άτομα αυτά συνήθως διακατέχονται  από δυνατό στερητικό σύνδρομο, και συμπτώματα   αγωνίας και ανησυχίας που τα οδηγεί ξανά στην χρήση των ναρκωτικών ή του αλκοόλ.
Η Πασιφλόρα παρέχει ανακούφιση από τα συμπτώματα αυτά. Βοηθά στην αποσυμφόρηση  των νεύρων, και βοηθάει θεραπείας προβλημάτων ύπνου.
Επίσης βοηθάει στην απεξάρτηση από ψυχότροπα φαρμάκα που έχουν και άλλες παρενέργειες.

Αντιφλεγμονώδη δράση
Περιέχει  φλαβονοειδές που ονομάζεται chrysin με ισχυρή αντιφλεγμονώδη ιδιότητα. Είναι χρήσιμη για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Βήχας, άσθμα, βρογχίτιδα και κοκκύτης
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά στην Βραζιλία για τη θεραπεία του άσθματος, της βρογχίτιδας και κοκκύτη.
Λειτουργεί ως αποχρεμπτικό για τον ερεθιστικό ξηρό βήχα. Καταστέλλει το βήχα. Περιέχει αλκαλοειδή η οποία εμφανίζουν αντιασθματικές ιδιότητες βοηθώντας στην  ανακούφιση από τα συμπτώματα του άσθματος.

Αφροδισιακές ιδιότητες
Παραδοσιακά πιστεύεται ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αύξηση της λίμπιντο και ανδρισμού. Η Πασιφλόρα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος που σχετίζεται  με το φύλο που έχει επίσης ονομαστεί ως το άγχος των επιδόσεων.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Το νευρικό στομάχι και οι γαστρεντερικοί σπασμοί προκύπτουν από το άγχος.
Επίσης βιοχημικά δρα  ως ανθελμινθικό για την αφαίρεση τα σκουληκιών και παράσιτων από το έντερο.

Διαβήτης

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα της Πασιφλόρας παρέχει ιδιότητες  για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και τα λιπίδια.

Θεραπεία του καρκίνου
Διάφορα φυτοχημικά  συμπεριλαμβανομένων λυκοπένιο, χρυσίνης, Luteolin, quercetin και kaempferol που περιέχει έχουν επιδείξει ισχυρές αντικαρκινικές  ιδιότητες και βοήθησαν στην έρευνα της θεραπείας του καρκίνου. Επίσης άλλα όπως Chrysin και απιγενίνη βοηθούν στην αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτες.
Γυναικολογικά Προβλήματα
Έχει χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη για τη θεραπεία της διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
Ο εμμηνορροϊκός κύκλος, στην εφηβεία, εμμηνόπαυση, στον τοκετό και του θηλασμό συχνά συνδέεται με ορμονικές αλλαγές. Συχνά οι περίοδοι αυτοί συνδέονται με ψυχολογικές αλλαγές, όπως εναλλαγές της διάθεσης και του άγχους.
Η Πασιφλόρα βοηθά στη ρύθμιση των θηλυκών ορμονών, στην ανακούφιση από τον πόνο και το άγχος σε περίπτωση διαταραχής PMS, δυσμηνόρροια και την εμμηνόπαυση.

Τοπική εφαρμογή
Μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο δέρμα για τη θεραπεία εγκαυμάτων, ρυτίδες, φλεγμονής από αιμορροΐδες, κεφαλαλγία, ινομυαλγία και άλλους πόνους.
Παρενέργειες
Δεν έχουν αναφερθεί σημαντικές παρενέργειες.
Μερικές αναφορές λένε για επιπτώσεις όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, ναυτία, έμετο, υπνηλία, ζάλη και μειωμένη νοητική λειτουργία.
Περιέχει μικρή ποσότητα από κυανογόνους γλυκοζίτες που έχει αναφερθεί για τοξικότητα του ήπατος και του παγκρέατος.
Ενώ η Πασιφλόρα όλο και πιο συχνά χρησιμοποιείται σε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων και στη ομοιοπαθητική ιατρική,  τα πιθανά οφέλη από την χρήση της σε τσάι και σε συνδυασμό με άλλα λαϊκά βότανα που χρησιμοποιούν φύλλα ή φρούτα δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Διαβάστε περισσότερα: