Συνταγές με
Σπαράγγια


Αβρωνιές με τ΄αυγά (άγρια σπαράγγια)

Επειδή τα άγρια, είναι λίγο πικρά. Χρειάζεται λοιπόν πριν τα μαγειρέψουμε να τα ξεπικρίσουμε
βράζοντας τα 5-10 λεπτά. Μετά ή τα μαγειρεύουμε ή τα καταψύχουμε.


Υλικά


1 ματσάκι αβρωνιές (500γρ περίπου)
3 μέτριες ντομάτες ώριμες αλεσμένες
4 αυγά
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας τριμμένη φετούλα (προαιρετικά)
αλάτι πιπέρι κατά βούληση
μισό κρασοπότηρο λάδι
λίγη ζάχαρη
1 λεμόνι


Εκτέλεση

Βάζουμε τις ξεπικρισμένες αβρωνίες με το κρεμμυδάκι να τσιγαριστούν σε λίγο λάδι.
Μόλις καραμελώσει το κρεμμυδάκι ρίχνουμε τις ντομάτες με τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε.
Βράζουμε για 10 λεπτάκια να δέσουν.
Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά με τη φετούλα και τα ρίχνουμε πάνω απο τις αβρώνιες.
Ανακατεύουμε γρήγορα και μόλις χυλώσουν τα αυγά το κατεβάζουμε απο τη φωτιά.
Στο σερβίρισμα στύβουμε και λίγο λεμονάκι για επιπλέον ξεπίκρισμα και γεύση.

Σε περίπτωση που οι αβρωνιές είναι πικρές μετά το ξεπίκρισμα μπορούμε να προσθέσουμε μια χούφτα σπανάκι.
Οι αβρωνιές όπως και οι αγκινάρες γίνονται πολύ νόστιμες και στην κλασσική ομελέτα.


Σαλάτα από ζυμαρικά με πορτοκάλι και σπαράγγια

Μια αρωματική σαλάτα με το μπαλσάμικο να αναδεικνύει τον συνδυασμό πορτοκαλιού και σπαραγγιού!

Υλικά

500 γραμμάρια ζυμαρικά
250 γραμμάρια σπαράγγια πράσινα καθαρισμένα
   2 κούπες φρέσκο αρακά καθαρισμένο από τις ίνες
   2 κούπες πορτοκάλι την ψίχα και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/3 της κούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
   3 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
1/3 της κούπας ελαιόλαδο
1/3 της κούπας μπαλσάμικο
     Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό νερό με χοντρό αλάτι. Στραγγίζουμε και τα κρατάμε ζεστά. Μαγειρεύουμε στον ατμό τα σπαράγγια και τον φρέσκο αρακά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να κρατάνε ελαφρά.

Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξύσμα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε την ψίχα πορτοκαλιού, τα σπαράγγια, τον αρακά, αλάτι και πιπέρι. Σβήνουμε με το μπαλσάμικο και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με το σχοινόπρασο και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.


Σπαραγγόσουπα

Υλικά

600γρ. σπαράγγια βρασμένα
1 μεγάλη πατάτα βρασμένη και κομμένη σε κύβους
3 κ. σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
4 κ. σ. γιαούρτι στραγγιστό
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τα βρασμένα σπαράγγια και την πατάτα (κρατάμε λίγες κορυφές σπαραγκίων) προσθέτοντας όσο νερό
χρειάζεται (από που έβρασαν τα σπαράγγια)
μέχρι να αποκτήσουμε ένα βελουτέ αποτέλεσμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία κατσαρόλα και το βάζουμε να πάρει μια βράση,
προσθέτοντας αλατοπίπερο.
Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι και τις κορφές από τα σπαράγγια.