Γκουάβα, Guava, Kuawa,


Η Γκουάβα είναι  ένα αειθαλές δέντρο 
Τα φρούτα της είναι σφαιρικά ή σε σχήμα αχλαδιού και συνήθως έχουν  πράσινο χρώμα εξωτερικά, όταν  ωριμάζουν γίνονται κίτρινα με ροζ ή άσπρη ή κίτρινη  σάρκα ανάλογα με την ποικιλία.
Τα ώριμα φρούτα έχουν πλούσια γλυκόξινη γεύση.
Κάθε καρπός περιέχει πολλούς μικροσκοπικούς, ημίσκληρους βρώσιμους σπόρους.
Το δέντρο γκουάβα έχει υποτονική ανάπτυξη και χρειάζεται τη φύτευση των δύο φυτών για διασταυρούμενη γονιμοποίηση.
Το δέντρο αρχίζει να αποδίδει καρπούς μετά από περίπου δύο χρόνια της καλλιέργειας.
Ο καρπός  χρησιμοποιείται σε  πίτες, χυμούς, γρανίτες, πουρέδες, γλυκά, μαρμελάδες, ζελέ κ.α.
Οι Ισπανοί εξερευνητές του 1500 την ανακάλυψαν σε περιοχές από το Μεξικό προς τα  Νότια αλλά και στο Περού.
Επίσης μετά το 1800 αναφέρεται ή ύπαρξη καλλιέργειας της στην Φλόριντα.
Έως και σήμερα  καλλιεργείται εμπορικά στη Φλόριντα, όπου γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις τις τελευταίες μέρες του Οκτωβρίου προς χάρη της.

Σύνθεση και Βιταμίνες
Με τη μοναδική του γεύση και τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία, τα φρούτα χαρακτηρίζονται σαν υπέρ φρούτα. Τα φρέσκα και ώριμα φρούτα  έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά.
Θρεπτική αξία ανά 100 g.
Ενέργεια 68 Kcal, Υδατάνθρακες 14,3 g
Πρωτεΐνη 2,55 g, Συνολικό Λίπος 0,95 g
Χοληστερόλη 0 mg, Φυτικές ίνες 5,4 g
Βιταμίνες
Το φυλλικό οξύ 49 μg, Νιασίνη 1.084 mg
Παντοθενικό οξύ 0.451 mg,
Πυριδοξίνη 0.110 mg
Ριβοφλαβίνη 0.040 mg
Θειαμίνη 0.067 mg, Bιταμίνη Α 624 IU
Βιταμίνη C 228 mg , Βιταμίνη Ε 0,73 mg
Bιταμίνη Κ 2.6 μg
 
 
 
 
Ηλεκτρολύτες, Νάτριο 2 mg, Κάλιο 417 mg
Ορυκτά, Ασβέστιο 18 mg, Χαλκός 0.230 mg
Σίδερο 0,26 mg, Μαγνήσιο 22 mg, Μαγγάνιο 0.150 mg
Φώσφορος 11 mg, Σελήνιο 0,6 mcg, Ψευδάργυρος 0,23 mg
Φυτοχημικά, Καροτίνη-β 374 μg, Κρυπτο-ξανθίνη-β 0 mg, Το λυκοπένιο 5204 mg.

Ωφέλη για το άνθρωπο

• Τα φρούτα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λίπη, αλλά περιέχουν πολλές ζωτικής σημασίας βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά  πολυ-φαινολικών ενώσεων και φλαβονοειδών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, αντιγήρανση, το ανοσοποιητικό κ.α.
• Είναι πολύ πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών (5,4 g ανά 100 g φρούτων, περίπου 14% του DRA), το οποίο είναι ένα καλό καθαρτικό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες βοηθά στην προστασία του παχέος εντέρου βλεννογόνου μεμβράνης με μείωση του χρόνου έκθεσης σε τοξίνες, καρκινογόνες χημικές ουσίες.
• Γκουάβα φρούτα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών-C. 100 g φρέσκα φρούτα παρέχει 228 mg της βιταμίνης αυτής. Ο φλοιός περιέχει εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C από το εσωτερικό του φρούτου.



• Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων πλούσια σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντίσταση κατά των μολυσματικών παραγόντων. Περαιτέρω, η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου μέσα στο σώμα. Το κολλαγόνο είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα που απαιτείται για τη διατήρηση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων, δέρμα, όργανα, και τα οστά.
• Ο καρπός είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, και φλαβονοειδή όπως η βήτα-καροτίνη, λυκοπένιο, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη. Οι ενώσεις είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Επιπλέον, η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνους και το δέρμα.
• 100 g ροζ φρούτα γκουάβα παρέχει 5204 mg λυκοπενίου, (100 g ντομάτα περιέχει 2573 mg λυκοπενίου). Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο σε ροζ γκουάβα αποτρέπει την καταστροφή του δέρματος από τις ακτίνες UV και προσφέρει προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.
• Τα φρέσκα φρούτα είναι μια πολύ πλούσια πηγή καλίου. Το Κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών και τα υγρά του σώματος που βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος.
• Περαιτέρω, τα φρούτα είναι επίσης μια μέτρια πηγή βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως παντοθενικό οξύ, νιασίνη, βιταμίνη-Β6 (πυριδοξίνη), βιταμίνη Ε και Κ, καθώς και μέταλλα όπως μαγνήσιο, χαλκός, και μαγγάνιο. Ο Χαλκός απαιτείται για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.


Διαβάστε περισσότερα: