Συνταγές με
Παπάγια


Ξεχωριστές γευστικές προτάσεις με βάση τους καρπού του εξαιρετικού αυτού φυτού....




Σαλάτα με Παπάγια και Αβοκάντο

Υλικά (4 μερίδες)


2 μεγάλα αβοκάντο
1 μικρή παπάγια
1 γκρέηπφρούτ κόκκινο
1 μικρό κεφάλι μαρούλι
1 κουταλιά χυμός λεμονιού φερσκοστιμμένος
2 κουταλιές ελαιόλαδο υπερπαρθένο
αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο κατά τη γεύση


Εκτέλεση
1. Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και την παπάγια και αφαιρούμε σπόρους και κουκούτσια. Κόβουμε τα φρούτα σε κύβους των 2,5 εκ. και τα αναμιγνύουμε σε ένα μπολ.
2. Ξεφλουδίζουμε το γκρέηπφρούτ με ένα κοφτερό μαχαίρι, το χωρίζουμε σε σκελίδες, τους αφαιρούμε τις μεμβράνες, τις κόβουμε στη μέση και τις αναμιγνύουμε με τα άλλα φρούτα στο μπολ.
3. Πλένουμε το μαρούλι, το σπάζουμε σε φύλλα και το στεγνώνουμε. Aπλώνουμε τα φύλλα σε μια πιατέλα και βάζουμε από πάνω το μίγμα των φρούτων.
4. Φτιάχνουμε τη βινεγκρετ κτυπώντας μαζί σε ένα μπολ το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Τη χύνουμε πάνω στα φρούτα και σερβίρουμε αμέσως.


Παρφέ Γιαουρτιού με Παπάγια και Βατόμουρα

Για πιο όμορφη παρουσίαση φροντίστε να σερβίρετε σε καθαρά-γυαλιστερά ποτήρια.
Περιέχει ανά μερίδα: 164 θερμίδες, 5 γραμ. πρωτείνης, 1 γραμ. λίπους, 38 γραμ. υδατάνθρακες, 5 γραμ. φυτικές ίνες.

Υλικά (6 μερίδες)

3 κεσεδάκια άπαχο ελληνικό γιαούρτι
5 κουταλίες μέλι
1 ½ κουταλάκι του γλύκου τριμμένη φλούδα λεμονιού και μια κουταλιά χυμού λεμονιού
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (περίπου 5 πόντους)
1 παπάγια ξεφλουδισμένη, χωρίς τους σπόρους, κομμένη κυβάκια
½ κιλό βατόμουρα
1/4 του φλυτζανιού φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο και λίγα κλαράκια για γαρνιτούρα
½ φλυτζάνι granola


Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ ανακατέψτε το γιαούρτι,        
3 κουταλίες μέλι και αφήστε το δίπλα.
Τρίψτε το τζίντζερ (χοντρά κομματια) σε ένα μικρό μπώλ. Στύψτε το τζίντζερ πάνω απο ένα σουρωτήρι ώστε να πάρετε
1 κουταλιά χυμού. Πετάξτε το υπόλειμα. Προσθέστε στο χυμό του τζίντζερ τις υπόλοιπες δύο κουταλιές μέλι και τον
χυμό λεμονιού και ανακατλεψτε. Προσθέστε την παπάγια και τα βατόμουρα και ανακινείστε ελαφρά.

Σερβίρισμα
Γεμίστε μέχρι τη μέση τα ψιλά ποτήρια με το μείγμα των φρούτων, πασπαλείστε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
Προσθέστε το μείγμα του γιαουρτιού και τη granola. Συμπληρώστε με τα περισσευούμενα υλικά και γαρνίρετε με
κλωναράκια δυόσμου.
Κέϊκ Παπάγια και Ανανά

Yλικά

1/4 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κούπας ξανθή ζάχαρη
4 μικρές ρόδες ανανά
5-6 λεπτές φέτες από παπάγια ή ώριμο μάνγκο ή ροδάκινα κομπόστα
Μερικά κόκκινα κερασάκια μαρασκίνο χωρίς το κοτσάνι
1/3 κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα φιλέ

Για το κέικ

2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/4 κουταλάκι αλάτι
1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
3/4 κούπας ζάχαρη
3 αυγά, χτυπημένα
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
1/2 κούπας ψιλοκομμένο ανανά από κονσέρβα και κόκκινα κερασάκια μαρασκίνο

Εκτέλεση

Αλείψτε μια βαθιά στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. με το βούτυρο, πασπαλίστε τη με τη ζάχαρη και βάλτε την 5' σε προθερμασμένο φούρνο 175 βαθμών. Βγάλτε την και τοποθετήστε σε όμορφο σχέδιο στον πάτο της φόρμας τις ρόδες ανανά, τις φέτες παπάγια και τα κερασάκια. Πασπαλίστε εδώ κι εκεί με τα αμύγδαλα φιλέ. Ετοιμάστε τη ζύμη για το κέικ. Χτυπήστε για 4' στο μίξερ όλα τα υλικά για το κέικ, εκτός από τα φρούτα, ώσπου να αφρατέψουν. Προσθέστε και ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρούτα, αφού πρώτα τα στραγγίσετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το μίγμα θα είναι αρκετά πηχτό. Βάλτε το κουταλιά κουταλιά μέσα στο ταψί, επάνω από τις ρόδες ανανά και τις φέτες παπάγια, προσέχοντας όμως να μη λερωθούν τα τοιχώματα της φόρμας. Λειάνετε την επιφάνειά του με μια λαδωμένη μεταλλική σπάτουλα. Ψήστε το κέικ στους 175 βαθμούς για 1 ώρα. Αναποδογυρίστε το σε πιατέλα, μόλις το βγάλετε από το φούρνο. Σερβίρετέ το ζεστό ή κρύο, συνοδεύοντάς το, αν θέλετε, με custard sauce. Επίσης, φτιάξτε το ίδιο κέικ με φρέσκα μήλα. Πριν βάλετε τα μήλα, πασπαλίστε στον πάτο του ταψιού, επάνω από τη ζάχαρη, λίγη κανέλα και μοσχοκάρυδο και ραντίστε με λίγο χυμό λεμονι

Ταξίδια με Τροπικές Γεύσεις
Διασυνδέσεις  με Γεύσεις Τροπικών Φρούτων:


http://www.foodnetworktv.com/search/papaya
http://allrecipes.com/recipes/fruits-and-vegetables/fruits/papayas/
http://www.food.com/recipes/papaya
http://www.eatingwell.com/recipes_menus/recipe_slideshows/healthy_papaya_recipes
http://www.tarladalal.com/recipes-using-papaya-557